A polinézek több mint 2000 éve használják a hagyományos népi gyógyászatban a nonit. Gyakran alkalmazzák olyan egészségügyi problémák kezelésére, mint a székrekedés, a fertőzések, a fájdalom és az ízületi gyulladás.
Napjainkban a nonit főként gyümölcslé formájában fogyasztják, ami erős antioxidánsokkal van tele,és számos egészségügyi előnnyel járhat a rendszeres fogyasztása.
A noni juice gyulladáscsökkentő hatása kézzelfogható előnyökkel jár a dohányosok esetén.
Az Illinois-i Egyetem 2012-es tanulmánya szerint 29,5–188 ml noni juice napi fogyasztása 30 napon át a placebóval szemben jelentősen csökkentette a koleszterinszintet, a triglicerideket és a gyulladást a dohányosok szervezetében.
A legerőteljesebb hatást a súlyos krónikus gyulladásban szenvedő erős dohányosoknál tapasztalták (a C-reaktív fehérjeteszt alapján mérve).
A noni juice a koleszterinszint és a gyulladás csökkentésével támogatja a szív egészségét. A koleszterinnek számos fontos funkciója van a szervezetben, bizonyos típusú felesleges koleszterinek azonban növelhetik a szívbetegség vagy a krónikus gyulladás kockázatát.
Az ígéretes eredmények arra utalnak, hogy a noni juice enyhítheti a dohányzás hatásait, és hasonló előnyökkel járhat a nem dohányzóknál is. (1.), (2.), (3.)
A noni juice csökkentheti a sejtkárosodást - különösen a dohányfüst okozta károsodást.
Ha valaki dohányfüstnek van kitéve, veszélyes mennyiségű szabadgyök képződik. A túlzott mennyiség sejtkárosodást okozhat, és oxidatív stresszhez vezethet.
Az oxidatív stressz számos betegséggel, köztük a szívbetegséggel, a cukorbetegséggel és a rákkal is összefügg. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása csökkentheti az oxidatív stresszt.
Egy vizsgálatban az erős dohányosok naponta 118 ml noni juice-t kaptak. Egy hónap elteltével két ismert szabadgyök típus 30%-kal csökkent a kiindulási szinthez képest.
A dohányfüst közismerten rákot okozhat. Bizonyos, a dohányfüstből származó vegyi anyagok hozzá kapcsolódhatnak a szervezetben lévő sejtekhez, és tumor növekedéshez vezethetnek.
A noni juice csökkentheti a rákot okozó vegyi anyagok szintjét. Két klinikai vizsgálat kimutatta, hogy napi 118 ml noni juice egy hónapon át történő fogyasztása körülbelül 45%-kal csökkentette a dohányosokban a rákot okozó vegyi anyagok szintjét.
Valószínűleg sokat hallott már az antioxidánsokról. Az antioxidánsokat tartalmazó élelmiszerek nagyszerűek, mert segíthetnek megelőzni a szabadgyökök okozta sejtkárosodást.
A noni juice-ban sok antioxidáns található. Az antioxidánsok csökkentik az oxidatív stressz okozta károsodást. Ez az oxidatív stressz a szabadgyökökből származhat, amelyek rendkívül instabil molekulák, és természetes formájukban akkor keletkeznek, amikor a test energiává alakítja az ételt, például edzés közben. (4.)
A kutatók úgy vélik, hogy az oxidatív stressz számos olyan betegségre van hatással, mint a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a szürkehályog és az életkorhoz kötődő makuladegeneráció.
Napi javasolt: 30 ml. 1 üveg 15 napra elegendő adagot tartalmaz.
Fogyasztási mód: a noni iható önmagában, de keverhető más italokhoz is.
Ekkor a legjobb: reggel éhgyomorra, vagy étkezés után 30 perccel a leg ideálisabb.
Tárolás: felbontás után hűtőben tárolandó és célszerű 15 napon belül elfogyasztani.
A National Center for Complementary and Integrative Health arról számol be, hogy a noni, a ginkgo biloba, az izoflavonok, a gránátalma és a szőlőmagkivonat rákellenes élelmiszerek lehetnek. A nonit különösen az antrakinonok rákellenes tulajdonságai teszik érdeklődésre számot tartó szupergyümölccsé. (5.)
Arra jutottak, hogy az antrakinonok, amelyek a természetben előforduló fenolos vegyületek, megakadályozzák a glükóz bejutását a tumorsejtekbe, valamint a metasztázist, ami végül sejtpusztulást eredményez. Ez pedig segít a rákos sejtek növekedésének lassításában. (3.)
Fontos megjegyezni, hogy az antrakinonokkal és azok szervezetre gyakorolt hatásával kapcsolatos vizsgálatok még mindig folynak. Bár a kutatások arra utalnak, hogy ezek a vegyületek segíthetnek csökkenteni a rákkal kapcsolatos fájdalmat és fáradtságot, úgy tűnik, hogy a tumor méretét nem csökkentik.
A Journal of Natural Products-ban közzétett kutatásokban azt írják, hogy egy „új zsírsavat, egy új aszkorbinsav-származékot és egy új iridoid glikozidot, az anyagcsere szempontjából fontos metabolitot” vizsgáltak, valamint 13 olyan vegyületet, amit a fermentált noni juice-ban találtak. (6.)
A vizsgálat kimutatta, hogy a kinon-reduktáz néven ismert enzimek méregtelenítő hatásúak. Ez erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokat sugall, ami a noni juice-t hatékony gyulladásgátló táplálékká teszi.
Az említett tulajdonságok csökkenthetik például az ízületi gyulladás hatásait. A noni juice étrendhez való hozzáadásával a szervezetet fontos tápanyagokkal látja el, amelyek csökkenthetik és megszüntethetik a benne található gyulladást. (7.)
Ezenkívül a noniban található aminosavak segíthetnek az immunrendszer erősítésében is. A noni 17 aminosavat tartalmaz, de a szerin, az arginin és a metionin az, amelyek különösen hasznosak a szervezet erőnlétének fenntartásában.
Vizsgálatot végeztek dohányzók körében, akik, mint tudjuk, különösen nagy kockázatnak vannak kitéve a magas koleszterinszintet tekintve. A Research World Journal-ban megjelent vizsgálatban az erős dohányosok 30 napon át naponta kapták a noni juice-t. Az eredmények szerint sokkal alacsonyabbá vált a koleszterin és a trigliceridek szintje a noni fogyasztása után, ennélfogva kevesebb gyulladást okoztak a szervezetben is. (8.), (9.), (10.)
Nem titok, hogy a dohányzás jelentős sejtkárosodást okoz a szervezetben. Az is bizonyított, hogy a dohányzás a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő oka, háromból egy haláleset pedig a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez kapcsolódik.
Emeli a trigliceridek szintjét, csökkenti a „jó” HDL-koleszterint, vérrögöket okoz, amelyekről ismert, hogy blokkolják a szív és az agy véráramlását, és növelhetik a plakkok felhalmozódását a szervezetben, különösen a zsír, a koleszterin és a kalcium mennyiségét a vérerekben. A noni segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, de ennek természetesen a dohányzásról való leszokás lenne a legjobb módja.
A noni rendkívül hasznos lehet a sejtek regenerálásában. Színtelen alkaloidokat tartalmaz, az alkaloidok pedig kritikus szerepet játszanak a szervezet egészséges egyensúlyának fenntartásában. Tanulmányok azt mutatják, hogy a szervezet egy xeronin nevű alkaloidot termel, amely aktiválja az enzimeket.
Dr. Ralph Heinicke biokémikus szerint a xeronin a szervezetünk számára elengedhetetlen. A nehézség azonban az, hogy amint a xeronin megjelenik a szervezetben, a fehérjék azonnal elfogyasztják, így kevés marad a sejtek számára, ha marad egyáltalán.
Hogyan illeszkedik a noni gyümölcs mindezekbe? A noni csak kis mennyiségű xeronint tartalmaz, azonban sok proxeronin található benne. A proxeronin egy olyan kolloid, amely ösztönzi a xeronin felszabadulását a bélrendszerben, miután az kapcsolatba kerül egy speciális, a noni juice-ban található enzimmel. Ez jelentősen segítheti a sejtműködést.
A noni juice segíthet a parazita-betegségek megelőzésében. A leishmaniasis egy olyan parazita betegség, amely tipikusan a trópusi területeken és Dél-Európában jellemző, a homoki bolhák terjesztik - ezek sokkal kisebbek, mint a ma ismert átlagos szúnyogok.
Mindez a gyógyszer-rezisztencia és a kombinált HIV-fertőzés néhány lehetséges szövődménye miatt vált fontossá. A noni kémiai összetétele gazdag; harcol a paraziták ellen a benne lévő fenolos és aromás vegyületek segítségével.
Tedd a Nonival a Jó Érzést Mindennapossá
Tapasztald meg az Egészségesebb Önmagadat.
1 db = 4.971 ft • 5+1 ajándék = 24.721 ft (-20%)
Copyright © Biofitness.hu, 2010 - 2024 • Mannavita: Az egészség legyen veled